joi, 17 martie 2016

Împărtășirea copiilor. Sfaturi utile de la Sunt TATĂ

De aproape o săptămână ne aflăm în Postul Mare - o perioadă în care mulți încearcă să facă curățenie în suflete, pentru ca la final de post să se poată bucura pe deplin de Lumina Învierii.

În prima duminică din post bisericile vor fi arhipline cu oameni care au ținut post în prima săptămînă, dar și cu părinți care și-au adus copiii la Împărtășanie.


Cu siguranță, Împărtășania este o Taină de mult folos pentru cei ce o primesc cu vrednicie. Mai ales pentru cei mici, cărora, administrarea acesteia, le este mai presus decât orice medicament.


Eu văd ca o greșeală faptul că părinții își aduc odraslele la biserică doar în post. Pentru ei este un mediu străin, aglomerat, cum am mai spus, și reacția de plîns și opunere este una firească.  Și va fi suficient să fie adus de două-trei ori și împărtășit cu forța ca el să devină ostil față de biserică, chiar dacă intențiile părinților au fost cele mai bune.

Ca tată care îmi duc copiii cît de des pot la biserică, vin cu cîteva sfaturi pentru părinți:

  1. Mergeți cu copiii cît mai des la biserică, nu doar în posturi,
  2. Multe biserici fac slujbe și sîmbăta sau chiar în cursul săptămînii, cînd nu e chiar atît de aglomerat. Mergeți în aceste zile, pentru ca cel mic să se simtă mai liber,
  3. Dacă copilul refuză să ia Împărtășania, nu-l forțați. Mergeți mai într-o parte și arătați-i cum se împărtășă alți copii.
  4. Dacă e posibil, nu dați copilului să mănânce înainte de Împărtășanie. Unii copii pot să stea nemâncați până când vor fi împărtășiți, dar văzându-i pe alții că mănâncă, vor vrea și ei. Astfel, riscați să declanșați o serie de plânsete și lacrimi printre copilașii din biserică.
  5. Cel mai bun exemplu pentru copii sunteți voi, părinții. Mergeți și împărtășiți-vă împreună.


Doamne ajută și Post ușor pe mai departe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu