luni, 25 aprilie 2016

Cel mai înalt obiect din Moldova. Voi știți despre ce este vorba?

Privind zilele astea pe fereastră, am zărit în depărtare privliștea care o vedeți și voi în imaginea alăturată. Mare lucru, veți zice, clădiri vedem zilnic. Și eu le văd, dar nu despre ele este vorba, ci despre un obiect cu adevărat mare. Cel mai mare din Moldova.
Lîngă clădirea din dreapta se poate ușor observa un turn. Despre el este postarea de azi.

Știți cu toții de la orele de geografie că cel mai înalt punct din Republica Moldova este dealul Bălănești, cu 429 m deasupra nivelului mării. Dar probabil puțini din voi știu că cel mai înalt obiect construit de mână omenească este anume acest turn. Pilonul SRTV (Stația de Radio și TeleViziune) din Strășeni are o înălțime de 355  m și este amplasat la circa 337 m deasupra nivelului mării (conform Google Earth). În zilele cu vreme însorită el poate fi observat chiar și din Chișinău, dacă nu aveți obstacole în direcția Strășeni.

Pilonul a fost construit în 1984-1985 pentru asigurarea centrului republicii cu semnal radio și tv, dar undele de aici au fost recepționate chiar și la distanțe de 1500km.
Obiectul se află în gestiunea Î.S. Radiocomunicații și emite următoarele posturi:

68,48 - Radio Europa Liberă
100,5 - Radio Moldova
102,3 - Radio Vocea Basarabiei
107,3 - Radio France Internationale

Ch3 - Moldova 1
Ch11 - Canal 2
Ch23 - Publika TV
Ch30 - Prime TV
Ch31 - MX-A (Multiplexul național digital DVB-T2)

Pe lângă antenele de emisie radio/tv mai are pe el și antene pentru telefonie mobilă și alte servicii de comunicații.

Siteul Skyscraperpage.com ne oferă o comparație între pilonul din Strășeni și alte obiecte înalte din lume.



Pe vremea studenției mele, în îndepărtatul 2008, am vrut să văd și eu această construcție despre care citisem pe un site de specilalitate și pe care o zărisem la orizont.

Am urcat în rutiera Chișinău-Strășeni și am ajuns în orașul destinație. Până la destinația finală mai aveam de mers multișor. Dar nu aveam de unde ști, deoarece pe acele vremuri idee nu aveam de hărți, gps și alte accesorii necesare unui ”hoinar”. Am luat-o încetișor pe jos urmărind la orizont turnul.

Conform traseului din imaginea de mai jos, în câteva ore am ajuns la destinație.


Am făcut repede niște fotografii și am pornit înapoi spre oraș, Din fericire, în dreptul Casei de copii, care se află puțin mai la vale de SRTV Strășeni, m-a ajuns din urmă rutiera Scoreni-Strășeni. Am răsuflat ușurat că nu mai trebuie să merg aceiași 6 km pe jos. 


Foto 2008

Asta a fost prima mea călătorie în afara Chișinăului și de fiecare dată când văd turnul, îmi amintesc de acea expreriență obositoare, dar extrem de plăcută.

Am revenit în Strășeni în 2011, pentru a face și alte fotografii prin oraș. Le puteți vedea pe Foto.dinMoldova.INFO

 
Foto 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu