luni, 11 aprilie 2016

A fi părinte - meserie sau artă?

Deseori întâlnesc expresia ”meseria de părinte” și mă întreb:”A fi părinte e o meserie?” Răspunsul l-am aflat în cadrul unui eveniment special.

”Arta de a fi părinte” - cu acest generic s-a desfășurat evenimentul organizat de Marcelina Uncu și Angela Beregoi, directoarea Centrului de Dezvoltare pentru Copii ”Căsuța Buburuzei”.

Scopul evenimentului a fost de a oferi posibilitatea celor peste o sută de participanți, părinți, dar și viitori părinți, de a învăța din experiența speakerilor invitați.

Interpreta Cornelia Ștefăneț mărturisește că trebuie să știi să te împarți între copil, familie și carieră. Este foarte greu, dar nu și imposibil. Și asta datorită ajutorului din partea părinților, bonei și susținerea totală a soțului. Recunoaște că timpul acordat fetiței, dimineața și seara, este insuficient, dar tot ce face, este pentru viitorul fiicei sale. Asta a învățat de la părinții ei, asta aplică și ea acum.

Mămică a 3 copii, cu o carieră în domeniul bancar în spate, Alina Magnet, și-a dorit o schimbare în viața ei, obosită și plictisită fiind de concediul de maternitate. Cu susținerea soțului și-a lansat propria afacere. Alina spune că la fel ca și copiii, afacerea necesită dragoste și dăruire. Pentru a reuși este nevoie de câțiva pași:
  • Susținerea în familie
  • Împărțirea responsabilităților
  • Dialog permanent cu partenerul de viață
  • Să mergi la compromis

Stomatologul Mihai Costrov este și el tată a doi copii minunați. Dînsul recunoaște că pe parcursul săptămânii acordă prea puțin timp copiilor, pentru că muncește până târziu pentru a le asigura o copilărie fericită și un viitor frumos. Cu totul alta e situația în weekend, zile în care încearcă să compenseze timpul pierdut prin excursii, plimbări, sau diferite jocuri și activități în familie.
Pilonii unei familii puternice după Mihai Costrov sunt: Stima reciprocă, sinceritatea și comunicarea în familie.

Daria Goroșenco a venit și ea cu câteva sfaturi pentru părinții prezenți la eveniment. Chiar dacă și-a
lansat propria afacere și este profesoară la ULIM, găsește timp și pentru piciul ei. Comunicarea permanentă cu copiii este foarte importantă, spune dânsa. O greșeală frecventă a părinților este compararea cu alți copii, ceea ce în demotivează. ”Acceptați-vă copiii așa cum sunt, mândriți-vă cu ei” a fost îndemnul Dariei.

La final, toți cei prezenți au participat la o tombolă cu premii de la partenerii evenimentului, iar după o pauză de cafea au avut posibilitatea de a face cumpărături în cadrul unui mini-târg.

 A FI PĂRINTE E O ARTĂ. Chiar dacă e greu, E MINUNAT SĂ FII PĂRINTE!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu